Kako je nastala moja spletna stran?

Ob ustanovitvi novega podjetja je bilo treba narediti tudi spletno stran. Začelo se je z velikim navdušenjem in razmišljanjem, da danes lahko spletno stran naredi vsak. »Saj je na internetu cel kup tutorialov,« si misliš. Pa še prihraniš lahko, kajneda, kar na začetku podjetniške poti ni zanemarljivo.

 

Da tega, kako si naivno predstavljaš, da se ob tem lahko naučiš še programirati, sploh ne omenjam. Od tega je sedaj minilo že nekaj let, a še vedno s težkim srcem priznam, da je bilo moje razmišljanje napačno. Izdelava spletnih strani sploh ni lahka! Ne le, da še vedno ne znam programirati, če ne bi bilo ekipe iz ms3.si, moje podjetje kljub vsemu trudu in vloženemu času še vedno ne bi imelo spletne strani!

Izdelava spletnih strani po domače

Danes nas na vsakem koraku prepričujejo, koliko zmoremo sami. Vsak novopečeni podjetnik si nad delovno mizo prilepi izrek, da je treba verjeti vase in v svoje sanje. Kar seveda drži. Vendar pa je včasih v svoje sposobnosti vseeno dobro tudi malo podvomiti. In si recimo priznati, da izdelava spletnih strani ni nekaj, česar bi se lahko lotil vsak. Četudi si pogleda cel kup tutorialov in četudi v njih izgleda vse skupaj tako zelo enostavno. Recimo WordPress. To pa res zna vsak, kajne?

V resnici ni tako lahko, sploh če nimaš nič programerskega znanja. Za povprečnega uporabnika računalnikov in interneta je izdelava spletnih strani cela znanost. Govorim iz lastnih izkušenj! Ki so se pač končale tako, kot se baje konča večina domačih poizkusov. Nekaj je sicer nastalo, a tisto še zdaleč ni bilo podobno spletni strani, kakršno si človek želi za predstavitev svojega podjetja. Saj začelo se je kar obetavno. Z veliko navdušenja, celimi blokci zapiskov in prepričanjem, da bo šlo. Potem pa se je zapletlo že pri čisto začetnem koraku, kako postaviti spletno stran na začasni strežnik. Am, kaj?

Ne počnite tega doma

Seveda še vedno verjamem vase in v to, da lahko vsak naredi svojo spletno stran. Nenazadnje je tudi meni po neštetih spodletelih poizkusih nekako uspelo. Z veliko, veliko brskanja po spletu za različnimi rešitvami in možnostmi. A v končnem izdelku se vsega mojega truda ni videlo. Niti se ni videlo, da je izdelava trajala dva meseca. Moja spletna stran je izgledala, kot da jo je nekdo postavil čez noč in notri nametal neke slike in tekst. Zato nikomur ne priporočam, da gre po moji poti. Zagotovo pa vsakemu povem, da tisto, česar ne znaš ti, zagotovo zna kdo drug. Recimo izdelati spletno stran v veliko krajšem času in veliko bolje. Za sploh ne visoko ceno. Tako je na koncu nastala tudi moja spletna stran. Ki je zelo lepa in funkcionalna!