V ozadju digitalnega sveta

Ko uporabljamo internet velikokrat ne pomislimo, kaj se dogaja v ozadju. To velja posebej pri spletnih plačilih, ki zahtevajo enkripcijo informacij ne glede na to kje se nahajamo in kaj kupujemo. Tukaj nastopi SSL cerfitikat, ki doda dodatni »s« http protokolu in tako dobimo https, ki ga uporablja že večina spletnih strani.

 

Danes postaja SSL certifikat skoraj nujen za vse spletne trgovine saj vse podatke med kupcem in podjetjem zaklene (uporabi enkripcijo). Danes to postaja standard za vse transakcije in tudi socialne strani.

Kaj je SSL certifikat

Podjetje ali organizacija mora namestiti SSL certifikat na svojo spletno stran ali spletne strani, da lahko potem brskalniki kot so Chrome, Firefox, Opera in drugi vzpostavijo varno povezavo. Varna povezava pomeni, da naših podatkov, ki se prenašajo med našim računalnikom in strežnikom ni moč preprosto prebrati, ampak imajo digitalno enkripcijo, ki jih naredi skoraj nemogoče zlorabiti.

Ko bomo imeli nameščen SSL certifikat na našem strežniku se bo nam bo protokol spremenil v https, kjer »s« pomeni »secure« oziroma zavarovano. V iskalniku Chrome se bo pokazala, dodatna ključavnica v zgornjem delu brskalnika, kar nam označuje, da smo certifikat uspešno namestili oziroma, da je stran, ki smo jo obiskali varna.

Standard varnosti

SSL certifikat je danes nujen za vsa spletna plačila neglede na naravo posla. Poleg tega ima tudi druge prednosti, saj nam hekerji ne morejo pregledovati naših sporočil na socialnih straneh in smo tudi tako dodatno zavarovani.

Sama tehnologija SSL certifikata ustvari dva naključna ključa, ki sta sestavljena iz serije številk. Ta dva ključa se imenujeta »privatni« in »javni«. Večinoma uporabljamo javni ključ, ki ga lahko razšifrira na eni strani strežnik na drugi strani naš brskalnik. Ker je celoten potek sporočil ali plačil zakljenjen s strani SSL certifikata, tudi če hekerjem uspe ukrasti oziroma prebrati naše informacije, bodo za njih neuporabne.

Zgodovina certifikata

Morda se več ne spomnimo legendarnega podjetja Netscape, ki je izdelalo enega izmed najbolj popularni brskalnikov vseh časov z imenom Netscape Navigator. To je bilo v 90 ih letih, ko so uporabniki spleta želeli več varnosti, saj je bilo ogromno zlorab zaradi katerih se nihče ni počutil več varno. Netscape je bilo prvo podjetje, ki je posvojilo protokol SSL in od takrat naprej ga uporablja cel svet.