Prednosti in slabosti namenskega gostovanja

Namensko gostovanje ali t.i. dedicated server pomeni ločeno in nedeljeno gostovanje na lastnem strežniku.  Za to vrsto se povečini odločajo večja podjetja in organizacije, saj gre za dražjo obliko gostovanja. Lastni strežnik jim hkrati omogoča veliko individualne svobode pri nadgradnjah strežnika, uporabi različnih aplikacij in pri nadgradnjah spletnih mest, brez skrbi za preobremenitev sistema ali upočasnitev delovanja zaradi interaktivnih vsebin. Stroški za vzdrževanje so malo višji kot pri drugih oblikah gostovanja in se gibajo od 100 EUR naprej.

 

Prednosti najema namenskega strežnika

Namensko gostovanje spletnih strani za nemoteno delovanje izkorišča polne strežniške kapacitete. Optimalno delujejo tudi bolj zahtevne in dovršene spletne strani, portali in trgovine.  Vedno lahko izvajamo posodobitve in nadgradnje strani, aplikacij, posameznih vtičnikov in video vsebin.  Pri tem ni možno preobremeniti ali uničiti strežnik, saj ima slednji odlične tehnične specifikacije in zmogljivosti. Je tudi veliko bolj prilagodljiva različica, saj lahko redno nameščamo tudi lastne aplikacije, ki pri deljenem serverju ne bi delovale. Obstaja tudi manjša verjetnost za okužbo z virusom ali drugimi zlonamernimi kodami, saj ni drugih strank na tem strežniku. Namestimo lahko tudi dodatno zaščito proti virusom. Ko je torej za vami registracija domene in vse ravnokar našteto, lahko pričnete z delom na svojo spletni strani. Naj bo pred vami nova spletna stran, blog ali pa izdelava spletne trgovine – za vse ste že pripravljeni.

Namensko gostovanje spletnih strani in slabosti

Namensko gostovanje spletnih strani ima malo slabosti. Največja je verjetno v sami ceni, saj znaša med 100 do 500 EUR na mesec. Pri deljenem gostovanju si zagotovimo delovanje že za 60 EUR na leto. Razlika v ceni je vsekakor znatna, vendar je znatna tudi razlika v specifikacijah in kapacitetah.

V kolikor imamo dovolj tehničnega predznanja in si lahko privoščimo nekaj sto evrov stroškov na mesec, je namensko gostovanje odlična rešitev. Potrebujemo dovolj strežniškega administrativnega predznanja za nastavljanje programske opreme in vzdrževanje. Pri težavah z delovanjem smo ponavadi odvisni sami od sebe. Sami moramo poskrbeti za odpravo komplikacij, v kolikor ne želimo imeti dodatnih stroškov. Za pomoč lahko vedno prosimo tudi ponudnika, vendar nam bo slednji storitev zaračunal.