Nakup nove grafične kartice

Kakšne grafične kartice se trenutno najbolje prodajajo? Letošnje leto je na tem področju prineslo kar nekaj novosti. Vsak od proizvajalcev računalniške opreme se namreč trudi trgu ponuditi grafične kartice s čim boljšim razmerjem med ceno in kvaliteto. Vsi računalniški navdušenci dobro vemo, da je to najbolj pomembno ter da najdražja oprema ni nujno vedno najboljša. Bolj pomembna je njena zmogljivost in zanesljivost. Enako velja tudi za grafične kartice.

 

Malo denarja, malo muzike?

Čeravno se nekatere cenejše grafične kartice glede zmogljivosti res ne morejo primerjati z dražjimi kosi te računalniške opreme, pa so tudi nekatere z nižjo ceno zelo solidne. Razlika v ceni je sicer navadno nekaj sto evrov. Za nekoga je to malo, za koga drugega pa zelo veliko. Na začetku se zato splača določiti nek okvirni budget, ki smo ga pripravljeni odšteti za nakup. Nato pa znotraj tega budgeta poiščemo čim cenejši in hkrati čim boljši izdelek. Tistih najcenejših modelov, ki stanejo manj kot sto evrov, pa se vam sploh ne splača gledati. Razen če na računalniku ne počnete nič drugega kot brskate po spletu. Za takšne uporabnike pa so tudi najcenejše različice čisto dobra izbira.

Različne različice iste kartice

Vsak od proizvajalcev ima v ponudbi več modelov. Pri izbiri si lahko pomagamo s testi, ki jih poiščemo na spletu. Prav tako so dobra orientacija mnenja uporabnikov na specializiranih forumih in družbenih omrežjih. Tako lahko dobimo nek vpogled v stanje na trgu in v to, kaj se splača kupiti. Vendar, pozor: isti model grafične kartice je na voljo v več različicah. Pri nakupu je zato treba bit zelo pozoren na dodatne oznake in tehnične lastnosti posamezne različice, saj je od tega odvisno, kako bomo s kartico zadovoljni. Niso namreč vse kartice v isti seriji enako kakovostne, kar dokazujejo tudi testi.

https://www.youtube.com/watch?v=XwAzdqmxd1w

Več pomnilnika ni nujno bolje

Veliko uporabnikov pri nakupu raje avtomatično kupi različico, ki ponuja več pomnilnika. 4 GB namesto 2 GB, recimo. Razlika v ceni za kartico z več pomnilnika namreč ni dosti višja. A to je lahko stran vržen denar. To, ali bo kartica do konca izkoristila celoten pomnilnik, je namreč odvisno od zmogljivosti jedra. Če to ni dovolj zmogljivo, nam večji pomnilnik prav nič ne koristi. Kar pomeni, da večji pomnilnik ne pomeni nujno boljše kvalitete.

 

Če ste vsaj malce zahtevnejši uporabnik in uporabljate hkrati več programov, potem je nakup prenosnika z osnovno konfiguracijo napaka. Preberite več …