Okvara diska in izguba podatkov

Ne, nikakor niste prvi, ki se vam je zgodilo kaj takega: pravzaprav ste imeli srečo, če vam je disk crknil šele prvič. Meni se namreč to kar naprej dogaja. Do sedaj je že trikrat prišlo do večje okvare računalniškega diska, a če bi se mi to spet zgodilo, ne bi bilo nobene panike.

Vsi moji pomembni podatki so namreč skrbno in ažurno arhivirani na zunanji enoti in v oblaku. Ko pa je do takšne težave prišlo prvič, je bila cela štala. Ko naenkrat izgubiš čisto vse, kar si imel na disku, je to grozen občutek. Še dobro, da je na voljo reševanje podatkov iz diska – super računalniška storitev, ki že za večno izgubljene podatke vrne nazaj k življenju.

So podatki za večno izgubljeni?

Ko crkne računalniški disk, ne veš, kaj bi naredil. Najprej nočeš verjeti, da se je kaj takšnega res zgodilo, ko pa to končno sprejmeš, ugotoviš, da je to, da je računalnik prenehal delovati še najmanjši problem. Največji problem je namreč v tem, da lahko z okvaro računalnika izgubiš tudi vse podatke na njem. Vse dokumente. Vse fotografije. Čisto vse, kar je bilo na njem.

Reševanje podatkov iz diska je zato v takih primerih najboljši izhod v sili. Mojstri na servisu nimajo lahkega dela, a se maksimalno potrudijo za to, da poškodovane podatke rešijo in obnovijo v čim večji meri. V veliki večini primerov celo v celoti, kar je vsekakor super. Nikoli ne bom pozabila tistega telefonskega klica, ko so me poklicali iz servisa in mi povedali, da jim je uspelo rešiti čisto vse, kar je bilo na disku.

Kje so zapisani podatki na trdem disku?

https://www.youtube.com/watch?v=qh216EQYABU

Kako je potekalo reševanje podatkov iz diska

Prvi pregled diska na servisu ni obetal nič dobrega. Podatki so bili namreč videti zelo poškodovani, če že ne popolnoma uničeni. Rekli so, da bodo skušali narediti, kar se da. V mislih sem se ob tem že poslovila od vseh podatkov.

Mislila sem, da so podatki preveč uničeni in da jih ne bodo mogli rešiti. Kako zelo sem bila presenečena, ko sem dobila tisti telefonski klic. Pričakovala sem namreč, da me kličejo zato, da mi povedo, da se ni dalo nič storiti. V resnici pa je bilo reševanje podatkov iz diska uspešno in so rešili vse moje podatke. V tistem trenutku se mi je od srca odvalil gromozanski kamen!