Glavni razlogi za izgubo podatkov iz spominskega medija

Računalniki so postali medij, kamor shranjujemo ogromne količine podatkov. Skoraj vsak uporabnik ima na prenosniku ali namiznem računalniku shranjenih več deset ali sto gigabajtov slik, videov, filmov ipd. Na našem trdem disku pa se tudi nahajajo različni uporabniški računi, gesla ter certifikati za spletno banko. Dejstvo je, da je vsak računalnik vedno izpostavljen programskim in strojnim napakam. Različne okvare pa nam onemogočijo dostop informacij, ki jih morda nujno potrebujemo. V tem primeru potrebujemo reševanje podatkov iz diska. Seveda pa je možno, da se okvari tudi spominska kartica, USB ključ, prenosen disk ipd.

Človeške napake so zelo pogoste

Približno 30% vseh primerov izgube podatkov je zaradi človeške napake. To se velikokrat zgodi, ko ponesreči kaj izbrišemo iz računalnika. Nekatere aplikacije pa lahko ob namestitvi spremenijo ali izbrišejo določene datoteke. Tako se izbrišejo slike, shranjeni podatki iz različnih datotek ipd. To je lahko izredno škodljivo v podjetniškem okolju, saj nam lahko grozi velika poslovna škoda in izguba zaupanja strank.

Reševanje podatkov iz diska pa je tudi potrebno v primeru fizične škode, ki je nastala kot posledica nepazljivosti. Če nam trdi disk pade na tla, je zelo verjetno, da smo ga poškodovali. Enako pa lahko padci telefonov in tablic povzročijo poškodbe spominske kartice.

Strojne okvare

Trdi disk je ena izmed komponent računalnika, ki je zelo napredovala v zadnjih 50 letih. Tako so postali diski izredno zanesljivi za uporabo v poslovnem in domačem okolju. Kljub temu, pa se sčasoma utrudi notranji motorčki, ki poganjajo magnetne plošče. Tako so vsi starejši trdi diski izpostavljeni različnim okvaram, zaradi utrujenosti notranjih komponent. 

Če nam računalnik preneha delovati, nam pri reševanju podatkov iz diska tehniki pregledajo sam medij. Včasih ga je možno popraviti, v večini primerov pa nam vse podatke prenesejo na svež trdi disk, SSD ipd. 

Spominska kartica je občutljiva naprava

Pri strojnih okvarah spominskih kartic se je dobro zavedati, da sledeči elementi močno skrajšajo njihovo življenjsko dobo:

  • Vročina

Hitro se zgodi, da ponesreči odložimo našo mobilno napravo na vročo površino. S tem pa se pričnejo segrevati vse njene notranje komponente. To lahko sčasoma privede do poškodb elektronike, kot tudi Micro SD ali SIM spominske kartice.

  • Vlaga

Počen ali razpokan zaslon tabličnega računalnika ali mobilnega telefona lahko prepušča vlago. Tako se sproži proces elektrolize, ko se voda prične nabirati na občutljivi elektroniki, ki se nahaja pod zaslonom. 

Možno pa je seveda, da nam tudi virusi izbrišejo podatke na spominski kartici. To se velikokrat zgodi takrat, ko nameščamo aplikacije na našo mobilno naprave iz neznanih virov. Reševanje podatkov nam tudi v tem primeru lahko pomaga. Na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si lahko najdemo strokovnjake računalništva, ki nam lahko povrnejo podatke z vsakega spominskega medija.

Trdi disk in logične okvare

Moderni operacijski sistemi potrebujejo veliko prostora za namestitev in pravilno delovanje. Temu je tako, saj imajo mnogo funkcij brez katerih ne bi mogli uporabljati računalnika za raznovrstne naloge. Pri vsakodnevni uporabi računalnika pa je lahko trdi disk ali SSD pod veliko obremenitvijo. To pa zato, ker mora v svoj spomin hkrati pisati in brati veliko količino podatkov, da omogoča normalno delovanje aplikacij. Pri tem pa je vedno možnost, da pride do napake operacijskega sistema, kar povzroči zmrzovanje, počasno delovanje in druge težave. Možno pa je tudi, da prenehajo delovati določeni programi ali pa celoten operacijski sistem. Temu pravimo logične okvare operacijskega sistema.

Logične okvare pa se zgodijo takrat, ko pride do napake v strukturi particije na našem trdem disku. Tako računalnik noče več naložiti operacijskega sistema. Naši podatki so še vedno fizično prisotni na trdem disku, vendar so nam nedostopni. Priporočeno je, da tak računalnik nemudoma odnesemo v servis za reševanje podatkov iz diska. S tem preprečimo nadaljnjo škodo in omogočimo strokovnjakom hitrejšo obnovo podatkov.

Uporaba NAS sistema je ključna

Najlažje se je zavarovati proti izgubi podatkov z varnostnimi kopijami. Tako lahko na dodatno spominsko kartico shranimo gesla, namestitvene datoteke aplikacij, e-poštna sporočila, glasbo ipd. Seveda pa je možno za to nalogo tudi uporabiti zunanji trdi disk, SSD, USB ključ in druge naprave. 

Vedno je priporočena uporaba NAS sistema. To je poseben računalnik v katerega vgradimo enega ali več trdih diskov ali SSD-jev. Z brezžično ali žično povezavo v omrežje pa imajo vsi računalniki dostop do podatkov v NAS-u. Možno pa je tudi ustvarjanje različnih profilov za preprečevanje dostopa do občutljivih informacij nekaterim računalnikom, uporabnikom in organizacijam. 

Reševanje podatkov iz diska nam lahko prihrani veliko težav, saj nam omogoča, da hitro nadaljujemo z delom, ko se nam računalnik pokvari. Tako bomo ohranili vse svoje najljubše slike, videe in druge podatke, ki jih potrebujemo za osebno ali poslovno rabo.