Nacionalne domene za Republiko Hrvaško

Ko razmišljamo o ustanovitvi sovjega podjetja na Hrvaškem, se hitro srečamo z kratico CARNET. To je združenje z imenom Croatian Academic and Research Netowrk, ki se ukvarja s .hr domenami. Omenjeno združenje upravlja s hrvaškimi domenami že skoraj 30 let, kar pomeni, da določa tudi pogoje registracije. Tako je dobro, če poznamo osnovna pravila carnet domen, če želimo narediti svojo spletno stran na Hrvaškem. Obstajajo določeni pogoji za registracijo brezplačne, tako kot plačljive domene za fizične in pravne osebe.

Možnost registracije različnih TLD domen

Na trgu obstaja ogromno število različnih končnic domen, izmed katerih je vedno bila najbolj popularna .com, ki pa je v vsakem primeru plačljiva. Carnet domene pa so lahko:

Brezplačne 

Brezplačno .hr domeno lahko registrira vsaka fizična in pravna oseba na področju RH. Omejitev je ta, da je vsaki osebi dodeljena največ 1 ime, ki more biti sestavljeno iz imena uporabnika oziroma podjetja.

Plačljive 

Plačljivo .hr domeno lahko registrirajo vsi uporabnike iz območja HR, kot tudi EU. Pogoj je, da imajo veljavno VAT/OIB številko in sedež podjetja v območju HR.

Optimizacija spletnih brskalnikov

Carnet domene so izredno zaželene tudi zaradi svoje starosti. Končnica .hr je v obstoju že od leta 93, kar pomeni, da ji zaupajo veliki spletni brskalniki. To pomeni, da:

  • Se bo naša spletna stran uvrstila višje v iskalnem nizu popularnih spletnih brskalnikih
  • Bomo koristili boljšo SEO optimizacijo na ključne besede naših izdelkov in storitev
  • Bo večja konverzija strank, zaradi svetovno priznane končnice

Spletna stran s Carnet domena je tudi odlična izhodiščna točka, če bomo v prihodnosti nameravali svoje poslovanje širiti v druge države.

Končnica .com.hr

Poleg že omenjene .hr domene, lahko kupimo tudi .com.hr. Uporabimo jo lahko za skoraj vsako dejavnost, saj združuje lastnosti legendarne .com končnice, kot tudi .hr. To pomeni, da lahko izdelamo spletno stran za več držav hkrati. Tako si znižamo stroške izdelave več spletnih strani za vsako državo ter se fokusiramo na samo eno. 

Na spletni strani www.plus.hr lahko preverimo razpoložljive končnice vseh vrst, kot tudi carnet domene in druge. Poleg tega pa si lahko tudi zagotovimo vrhunsko gostovanje z nizkimi stroški vzdrževanja, vse na enem mestu.