Kako najti ustrezen toner za svoj tiskalnik

Toner je barvno sredstvo za laserski tisk. Fini prah se praviloma nahaja v posebnih posodah, ki se jih vstavlja v tiskalnike, kopirne stroje ali pa v multifunkcijske naprave. Prah v glavnem vsebuje umetne smole, barvne pigmente, magnetne kovinske okside ter majhne količine sredstev proti sprijemanju, na primer silikone in voske. Ker se velikost prašnih delcev giblje nekje med 5 in 30 mikrometri, se toner za tiskalnik obnaša kot tekočina. Takšna lastnost pa je nujno potrebna, da prah lahko teče in da tonerja ni potrebno tresti.

Za kakovosten laserski tisk so potrebne določene karakteristike tonerja. Dobro pokrivanje, mešanje barv, tanek nanos ter precizno prelivanje in gosto ter enakomerno pokrivanje zagotavlja majhnost prašnih delcev. Obenem ima pomembno vlogo še optimalno oprijemanje na papir.

Kakšne barve je lahko toner za tiskalnik

Laserski tiskalniki delujejo s štiribarvnim sistemom – CMYK sistem. Za vsako barvo je potreben svoj toner. V kratici CMYK se skrivajo različne barve tonerjev. K je oznaka za črno barvo, C za modro, M za rdečo in Y za rumeno.

Laser in CMYK
Laserski tiskalniki delujejo s štiribarvnim sistemom – CMYK sistem.

In kako najti ustrezen toner za svoj tiskalnik? Na trgu obstaja na tisoče različnih tonerjev. Če torej želite vedeti, kateri toner ustreza vaši napravi, morate vedeti model tiskalnika. Strokovnjaki menijo, da so najboljši originalni tonerji proizvajalcev naprav.

Kako pogosto je treba menjati toner

Toner za tiskalnik je treba menjati, ko je prazen. Laserski tiskalnik uporabnika vedno opozori, ko je čas za naslednje polnjenje. Ko je tisk na eni strani bolj šibek, to pomeni, da je toner prazen. Večina naprav prikazuje porabo barve tudi na samem računalniku. Pri nekaterih vrstah naprav pa se lahko stanje porabe tonerja ter drugih parametrov tudi natisne.

Sicer pa se toner v tiskalniku nahaja za loputo. Natančnejša navodila za menjavo lahko najdete v priročniku za napravo. Če tega nimate več pri sebi, si lahko pomagate tudi s spletnimi navodili.

Kaj je vzrok, če toner vleče črte

Slaba tiskovna kakovost ali črte pri tiskanju so obiačajno posledica praznega tonerja ali pa posledica težav pri prenosu tonerja na tiskalni medij. V vsakem laserskem tiskalniku se prenos izvaja preko upodobitvenega valja. Pri večini tiskalnikih se takšni valji nahajajo v tonerjih.

Menjava tonerja
Toner za tiskalnik je treba menjati, ko je prazen. Laserski tiskalnik uporabnika vedno opozori, ko je čas za naslednje polnjenje.

Če za tiskanje uporabljate refill tonerje, je večja verjetnost, da bo tiskalnik puščal črte, kot če bi uporabljali originalni toner za tiskalnik.

HP tonerji z različnimi oznakami

Če iščete tonerje za HP tiskalnike, jih lahko kupite tudi na spletu. Večina spletnih prodajaln s tovrstnimi izdelki imajo na svojih straneh posebne iskalnike, v katere preprosto vnesete samo tip tonerja ter model tiskalnika. Tip tonerja lahko najhitreje najdete kar na etiketi na tiskalniku oziroma tonerju.

HP tonerji so praviloma označeni s posebnimi oznakami, na primer 285A 85A, 7115X 15X, Q2612A 12A. Če pa ne poznate tipa vašega tonerja, je ena od možnosti tudi ta, da lahko v iskalnik vnesete tip tiskalnika, na primer HP LaserJet P1 102. V ponudbi so vam na voljo črni ali pa barvni HP tonerji.

Povpraševanje za tonerji HP

Če določenega tipa tonerja ne najdete v spletni prodajalni, lahko ponudniku na mail pošljete povpraševanje. Prav tako ga lahko pokličete tudi na povsem brezplačno telefonsko številko. Praviloma so prav vsi ponudniki na voljo vse delovne dni v tednu. Prav tako ponudnika lahko povprašate tudi za kakršen koli nasvet o uporabi oziroma menjavi tonerja.

HP tonerji
HP tonerji so praviloma označeni s posebnimi oznakami, na primer 285A 85A, 7115X 15X, Q2612A 12A.

Ker vsi HP tonerji vsebujejo čipe, jih lahko preprosto vstavite v tiskalnik, nato pa že lahko pričnete s tiskanjem. Veliko ponudnikov tovrstnih izdelkov vam ponuja do 2 leti garancije. Ta pa se lahko uveljavlja skupaj z računom. Za uveljavljanje garancije mora biti izdelek uporabljen v skladu z navodili, mora biti v originalni embalaži, ne sme biti v razstavljenem stanju. Vidne napake pa mora kupec izdelka praviloma sporočiti v osmih dneh od dneva nakupa.

Tonerji HP z oznako 117A

Toner HP z oznako 117A je primeren za tiskalnike HP Color Laser 150a, HP Color Laser 150nw, HP Color Laser MFP M179fnw. Za natančnejši seznam podprtih tiskalnikov lahko na spletni strani ponudnika kliknete na posamezni izdelek. V ponudbi so originalni pa tudi kompatibilni tonerji HP.

Na spletni strani ponudnika tonerjev in drugih sredstev za tiskanje so vam na voljo tudi cene, ki so precej ugodnejše v primerjavi s cenami izdelkov, ki jih lahko kupite v fizičnih prodajalnah. Sicer pa vas na spletu pri nakupovanju sredstev za tiskanje pogosto čakajo tudi prav posebne akcijske ponudbe.