Laserski tiskalniki za dom in pisarno

Laserske tiskalne naprave so z nami že več kot 50 let. Skozi čas je tehnologija tiskanja napredovala do te mere, da v udobju svojega doma izdelujemo različne dokumente in slike. Potrebovali pa bomo tudi tonerje, ki vsebujejo barvni prah. Tega tiskalnik zapeče na papir in s tem ustvari črke, barve in druge vzorce. Omenjen proces je zelo hiter in učinkovit ter je primeren za izdelavo velikih količin potiskanih listov. To je tudi razlog, da je uporaba laserskih naprav zelo priljubljena pri podjetnikih kot tudi osebnih uporabnikih.

Tonerji vsebujejo barvni prah, ki se v postopku tiskanja zapeče na papir.

Laserski tiskalnik uporablja toner

Moderni laserski tiskalnik uporablja toner za potiskavo papirja. V njem se nahaja barvni prah, ki je sestavljen iz suhih plastičnih delčkov. Velika prednost je, da ne uporablja klasične barve oziroma črnila. S tem se poveča učinkovitost tiskanja. Izdelan dokument ali slika pa je takoj suha, kar pomeni, da je ne bomo mogli razmazati s prsti.

Dolga življenjska doba, ki jo imajo tonerji je njihova zelo zaželena lastnost. Potiskajo lahko približno 10x več listov, če jih primerjamo s kartušami. Obenem pa se barva ne more posušiti, saj je sestavljena iz prašnih delcev plastike.

Kartuše za tiskalnik različnih izvedb

Dandanes so še vedno zelo razširjeni inkjet oziroma črnilni tiskalniki. Njihova nizka cena in uporabnost je neprekosljiva. Večinoma so priljubljeni pri domačih uporabnikih, saj jih je preprosto vzdrževati in so prijazni denarnici. Za izdelovanje dokumentov pa bomo potrebovali kartuše za tiskalnik. Te so lahko originalne ali pa združljive izvedbe. Med obema so velike razlike, ki je dobro, če jih poznamo.

Tonerji za tiskalnike obstajajo v številnih izvedbah.

OEM kartuše so najvišje kakovosti

Vsaka spletna trgovina z opremo za pisarno ima na zalogi različne OEM kartuše za tiskalnike. Proizvajajo jih podjetja, kot so Epson, Brother, Xerox, HP in druga za svoje naprave. Namenjene so uporabnikom, ki pričakujejo najvišjo zmogljivost in kakovost svojega tiskalnika. Niso pa primerne za okolja, kjer se tiska veliko dokumentov, kjer kakovost ni tako pomembna.

Združljive kartuše za tiskalnik predstavljajo ekonomično izbiro

Vedno bolj popularne, med mnogimi uporabniki, so kartuše združljive izvedbe. Te izdelujejo številni proizvajalci, ki niso povezani s proizvajalci tiskalnikov. Nudijo pa združljive kartuše s skoraj vsemi tiskalniki, kot so Brother, Epson, Canon, Lexmark ipd. Po izgledu so skoraj enake OEM izvedbam. Imajo pa številne izboljšave, kot je boljša izraba barve, večja količina črnila ipd. Previdni pa moramo biti pri njihovi uporabi, saj nekatere kartuše za tiskalnik ne delujejo v nekaterih tiskalnikih. Podjetje HP in Canon sta znani po tem, da programirata nekatere  svoje tiskalne naprave, da ne delujejo z združljivimi kartušami.

Združljive kartuše so cenovno ugodna varianta.

Tonerji tudi obstajajo v številnih izvedbah

Nakup tonerja za naš laserski tiskalnik je dokaj enostaven. Tako kot pri kartušah imamo na voljo OEM izvedbe. Priporoča se jih vsem lastnikom tiskalnih naprav, ki so še v garanciji. Če pa veliko tiskamo ali potrebujemo alternativno rešitev za tiskanje, pa imamo na izbiro tudi druge izvedbe. Priporočljivo je, da poznamo osnovne lastnosti vseh različnih tonerjev, saj bomo tako lahko izbrali najbolj primernega za našo uporabo.

Originalni OEM tonerji nudijo visoko kakovost tiskanja

Najvišjo kakovost tiskanja z laserskim tiskalnikom zagotovimo z uporabo originalne opreme. OEM tonerji so primerni za uporabnike, ki želijo najbolje izkoristiti svoj tiskalnik za izdelavo dokumentov in slik visoke kakovosti. Priporočljivo je, da uporabljamo OEM toner v času garancijskega roka naše tiskalne naprave. Tako poskrbimo, da bomo obdržali garancijo v primeru kakršnekoli okvare. 

Združljivi toner za laserski tiskalnik

Združljive tonerje za laserske tiskalnike lahko kupimo v dobro založenih spletnih trgovinah s pisarniško opremo. Izdelujejo jih proizvajalci, ki želijo lastnikom številnih tiskalnikov ponuditi bolj cenovno ugodno rešitev tiskanja. Po dodatnih izboljšavah so dosti podobni združljivim kartušam za tiskalnike. So pa tudi dokaj cenejši od OEM izvedb.

Primerna uporaba originale opreme za tiskalnike

Številni proizvajalci tiskalnikov zahtevajo, da uporabljamo OEM barve, če želimo ohraniti garancijo. To je zelo pomembno za osebne in poslovne uporabnike. Seveda ni nič narobe, če uporabljamo združljive tonerje ali klasične barve, vendar se moramo zavedati, da njihovo uporabo garancija proizvajalca tiskalnika ne krije.

V primeru, da potrebujemo izdelati ogromno količino računov, delovnih nalogov in drugih dokumentov, se priporoča uporabo združljivih kartuš za tiskalnik. Enako velja za laserske tiskalnike, saj je pogosta menjava barv lahko zelo hitro draga. Vedno pa je priporočljivo, da se pozanimamo o razpoložljivosti in ceni črnila ali barvnega prahu za naš tiskalnik preden kupimo napravo. Dobra praksa je, da imamo vedno na zalogi dodaten par kartuš, saj te lahko hitro porabimo. Laserski tiskalniki pa načeloma nimajo te težave, saj lahko potiskajo veliko več listov.