Ime domene je lahko povsem poljubno

Splet je svet domen, poddomen, parkirnih domen in še česa. Vse, kar se na internetu objavlja, v resnici pripada določeni domeni. Če torej na spletu želite objavljati, potrebujete domeno. To vam navadno ponudnik ponudi ob nakupu spletnega gostovanja. Sestavljena je iz dveh delov – iz imena ter končnice. Med njima je postavljena pika. Ime se lahko izbere povsem poljubno. Najpogosteje pa se za ime domene uporablja kar ime podjetja, storitve, ustanove, hobija.

Pri izbiri imena morate izbrati tudi končnico. Na voljo so takšne, ki pripadajo posameznim državam, pa tudi splošne. Med slednjimi so najpogosteje . net, .com ter .org. Vedno bolj so priljubljene tudi tematske, na primer .life, .blog, . club. Pred odločitvijo imena ter končnice, pa je treba preveriti, ali je domena še prosta. In kako se preveri domeno? Povsem preprosto to lahko preverite kar na spletu.

Registracija spletne domene
Pri izbiri imena morate izbrati tudi končnico. Na voljo so takšne, ki pripadajo posameznim državam, pa tudi splošne.

Registracija spletne domene

Registracija domene je torej nujno opravilo, če želite imeti svoje spletno mesto oziroma stran. Prav vsaka spletna stran namreč potrebuje naslov, s pomočjo katerega vas obiskovalci lahko najdejo na spletu. naslov se imenuje URL ali domena.

Pred registracijo domene se morate torej najprej odločiti, kakšno boste izbrali. Možnosti so v resnici skorajda povsem neomejene. Najpomembneje pa je, da je domena še prosta. To pomeni, da iste pred vami še nihče ni zakupil. To lahko preverite tako, da izbrano domeno vtipkate kar v URL vrstico brskalnika. Še bolje pa je, da se preveri domeno kar na spletni strani ponudnika domen.

Če je vaša izbrana domena še prosta, sledi registracija domene. To je pravzaprav sila preprost postopek. Sledite korakom na internetni strani ponudnika. Lahko ga seveda pokličete oziroma vzpostavite stik preko elektronske pošte. Na takšen način boste iz prve roke izvedeli vse najpomembnejše informacije. Splača se vam povprašati tudi to, ali so na voljo kakšni posebni popusti. Lahko pobrskate tudi med promocijskimi kodami, ki vam lahko zagotovijo precej ugodnejši nakup.

Če je vaša izbrana domena še prosta, sledi registracija domene.

Izbira ponudnika za domensko registracijo

Dejstvo je, da sam postopek registracije navadno pri vseh ponudnikih poteka izjemno hitro. To pa seveda še zdaleč ne pomeni, da izberete kar katerega koli ponudnika. Bolj kot sama hitrost pa tudi preprostost registracije domene je pomembno, da preverite, koliko časa bo trajala aktivacija spletnega naslova.

Kaj pa je spletni strežnik, brskalnik in iskalnik

Ko se boste odločili ustvariti svoje spletno mesto, je dobro, da si razjasnite čim več pojmov, ki vas bodo vse pogosteje spremljali. Med njimi so na primer tudi spletni strežnik, spletna stran in iskalnik. Dejstvo je, da se je z razvojem spleta razvil tudi internetni žargon, ki ga je dobro obvladati oziroma razlikovati vsaj med osnovnimi pojmi.

Spletni strežnik je torej računalnik, ki gostuje spletno stran ali več tovrstnih strani. Na zahtevo uporabnika pošlje stran oziroma dokument. Po drugi strani pa je brskalnik posebna vrsta programa, ki takšen dokument zna prebrati in ga seveda tudi na zaslonu pravilno prikazati. Znanih je več brskalnikov. Zagotovo najbolje poznani pa so Google Chrome, Microsoft Edge in Firefox.

Spletni iskalnik pa označuje spletno stran, ki pomaga pri iskanju ostalih spletnih strani. Zagotovo so vam poznani Najdi.si, Google ali pa Bing.

Izbrana domena za spletno stran
Ko se boste odločili ustvariti svoje spletno mesto, je dobro, da si razjasnite čim več pojmov, ki vas bodo vse pogosteje spremljali.

Sposoben računalnik., na katerem so postavljene spletne strani

Spletni strežnik je neredko definiran tudi kot zelo sposobna vrsta računalnika, na katerem so nameščene spletne strani. To je tisti računalnik na spletu, ki obiskovalcem oziroma uporabnikom pošilja ali servira vsebino strani na spletu. Pogosto radi rečemo, da na strežniku gostujejo spletne strani.

Na sploh spletni strežniki torej praviloma služijo samo servisiranju strani. Sposobni so posredovati zelo veliko količino podatkov hkrati. V splet so povezani z učinkovito oziroma zmogljivo povezavo. Na voljo pa morajo biti ves čas.

Ponudniki za spletno gostovanje imajo navadno vzpostavljenih več strežnikov, in to na različnih lokacijah. Na takšen način se dobro izognejo morebitnim izpadom ob okvari enega strežnika ali pa infrastrukture.

Lasten strežnik za mala podjetja

Za mala podjetja se splača imeti lastni spletni strežnik. Razlogov za to je več, v prvi vrsti pa je ključni razlog zagotovo varnost podatkov. Serviserji jim lahko precej olajšajo pa tudi pohitrijo prenos ter obdelavo podatkov znotraj samega podjetja. Zlasti pa jim omogočajo, da imajo lastne datoteke vedno v svojih rokah.

Manjša podjetja najpogosteje lokalne serverje uporabljajo za učinkovito varno shranjevanje ter dostopanje do vsebin, ki bi jih najraje obdržali izven dosega oseb, ki za to niso pooblaščene.

Registracija domene je torej nujno opravilo, če želite imeti svoje spletno mesto oziroma stran.