Boni za vključenost državljanov v digitalno preobrazbo sveta

Moderni svet se vedno bolj nanaša na uporabo računalniške tehnologije. Ta se razvija s svetlobno hitrostjo, saj smo vsako leto lahko priča močnejšim procesorjem, prenosnim računalnikom, tablicam in drugim napravam. Dejansko pa se velik del prebivalstva ne zna spoprijeti z uporabo teh naprav. Razlog za to je pomankanje znanja, včasih pa tudi finančno breme, ki ga predstavlja nakup modernih računalnikov. Željeno je, da se v prihodnih letih večina prebivalstva nauči uporabljati splet in številne digitalne naprave. Zato je Državni Zbor sprejel odločitev o digitalnih bonih, ki jih bodo deležni starejši od 55 let, otroci, dijaki in študentje.

Namizni računalnik kot orodje za učenje digitalnih veščin

Novejši namizni računalniki predstavljajo okno v svet učenja digitalnih veščin. Mogoče jih je kupiti za zelo dostopno ceno, če jih potrebujemo samo za osnovna opravila, kot so prebiranje elektronske pošte, kupovanje preko spleta, uporaba socialnih medijev ipd. 

Veliko starejših ljudi pa nima vzpodbude, da bi se naučili uporabljati namizni računalnik. Res je, da jim pri tem pogosto pomagajo otroci, vnuki in morda celo prijatelji. Večinoma pa to ni dovolj, da bi se naučili varne uporabe spleta in drugih uporabnih veščin.

nakupu namiznega računalnika
Pomembno, da se namizni računalnik zamenja v roku 5-ih let.

Upravičenci digitalnih bonov

Pogoji za koriščenje digitalnih bonov so dokaj osnovni. Prvi je ta, da mora oseba imeti prijavljeno prebivališče v Republiki Sloveniji. Nato pa se razvrstijo pogoji na določene segmente prebivalstva, ki pa so:

  • Dijaki srednje šole
  • Šoloobvezni otroci v 7., 8 in 9. razredu
  • Študentje
  • Prebivalci Republike Slovenije, ki se stari 55 in več let

Pomembna podrobnost je ta, da so digitalni boni na voljo za starejše od 55 let pod pogojem, da se vključijo v katerega izmed brezplačnih ali plačljivih tečajev. Vzpodbuda za omenjeno pravilo je ta, da se starejši ljudje prično aktivno učiti veščin računalnika, ki so za njih uporabne.

Pogoji za koriščenje digitalnih bonov so dokaj osnovni.

Nakup namiznih in prenosnih računalnikov

Mnogi računalniki, ki si jih lastijo številni starejši ljudje in tudi mlade družine, so zastareli. To pomeni, da niso primerni za poganjanje novejših operacijskih sistemov, kot sta Windows 10 in Windows 11. Zato je pomembno, da se namizni računalnik zamenja v roku 5-ih let. Seveda temu ni potrebe, če vse deluje brez težav in je sam operacijski sistem odziven na ukaze.

Pričakovano je, da bodo prej omenjeni boni bili v dobrem deležu porabljeni za nakup novejših prenosnikov in drugih osebnih računalnikov. Mogoče pa je tudi kupiti 3D tiskalnike, grafične kartice, slušalke, spletne kamere, računalniške zaslone ipd.

Združenje digitalnih bonov v sklopu družine

Združenje digitalnih bonov je mogoče znotraj družine. Pravila so taka, da lahko bratje, sestre, polbratje in polsestre združijo svoje bone s posebno izjavo. Združene bone je mogoče uporabiti za nakup zgoraj omenjenih in drugih naprav. To je idealno za primer nakupa novega računalnika za celotno družino. 

Prednost združevanja bonov pa se ne nanaša na otroke in starše ali stare starše. Kljub temu je mogoče, da se opravi združenje z namenom nakupa celotnega računalnika ali nadgradnjo že obstoječega računalniškega sistema.

Namizni računalniki za učenje programskih veščin

uporabite digitalne bone
Združenje digitalnih bonov je mogoče znotraj družine.

Učenje programiranja ima velik potencial že dandanes. V prihodnosti pa bo še večji. Dejansko ni potrebe po nakupu namiznega računalnika z veliko moči za namene programiranja. Dovolj je že osnovni procesor, integrirana grafična kartica in osnovna količina delovnega pomnilnika. Priporočeno pa je, da se v vsakem primeru v računalniku nahaja SSD disk. Hitrost SSD diska je neprimerljiva s klasičnimi mehanskimi trdimi diski. Ker disk ne uporablja premikajočih se mehanskih delov, je veliko bolj stabilen in odporen na manjše udarce.

Mogoče je tudi, da se starejše namizne računalnike nadgradi z SSD diskom. S tem se močno pohitri njihovo delovanje, kot tudi odzivnost operacijskega sistema. Za shranjevanje podatkov pa je priporočljiv navaden trdi disk, saj je cenovno ugoden in ima veliko kapaciteto shranjevanja.

Kje je mogoče unovčiti digitalne bone 22?

Sprva bo tako, da bodo digitalne bone sprejemale samo določene trgovine z računalniško opremo. Mogoče jih bo koristiti pri spletnih nakupih, kot tudi, če se zglasimo osebno pri trgovcu. Mogoče je tudi, da z boni kupimo del strojne opreme za računalnik ali celoten računalnik, preostanek pa odplačamo z lastnimi finančnimi sredstvi.

nakup računalnipke opreme z digitalnimi boni
Učenje programiranja ima velik potencial že dandanes.

V primeru, da že imamo nov računalnik, so boni odlično sredstvo za nakup kompleta za učenje programiranja. Te sestavljajo razni paketi programske opreme. Sredstva je mogoče prihraniti pri zamenjavi zastarelega računalnika z obnovljenim ali rabljenim prenosnikom. Neglede na potrebe posamezne družine ali posameznika, bodo digitalni boni močno pripomogli pri širjenju digitalnih veščin na velik mladega in starejšega dela prebivalcev Slovenije.