Prednosti sončne energije

MUENCHEBERG, GERMANY - SEPTEMBER 04: Workers ...Katere so prednosti sončne energije in kako deluje?

Sončna ali solarna energija

pomeni postopek pridobivanja energije preko sončne svetlobe. Omenjeno že nekaj stoletij izrabljajo za različne tradicionalne načine gradnje, v sodobnem času pa je povpraševanje po tem, drastično naraslo. Kako deluje pridobivanje električne energije preko sončne svetlobe? Preko sončne svetlobe, pada na določeno območje tako imenovani svetlobni tok, kateri navadno zadošča za ogrevanje in razsvetljavo večjega območja.

Za »zbiranje« omenjenega toka pa so idealni sončni kolektorji, preko katerih nato izkoriščamo pridobljeno sončno energijo za segrevanje vode, v sončnih celicah pa se pretvarja neposredno v električni tok. Tako kot vsaka stvar, pa ima tudi sončna energija svoje prednosti, katere jo delajo še bolj popularno. Naj vam predstavimo samo nekatere:

  • Ena večjih prednosti je zagotovo ta, da gre za povsem obnovljiv vir energije, kar pomeni, da se lahko energija proizvaja v nedogled, saj se vir vedno znova obnavlja.

  • Sončne celice je enostavno namestiti, za njih pa ni potreben prav noben ekstra dodaten prostor. Nekateri jih imajo postavljene ob bivalnem objektu, večina pa se odloči za namestitev le teh na strehe hiš, kjer niso nikomur v napoto.

  • Sončni kolektorji ne potrebujejo oziroma zahtevajo izjemno malo vzdrževanja, prav tako pa so nepremični in neslišni, kar je še dodatna prednost.

  • Sončno energijo je mogoče izkoriščati kjerkoli po svetu, saj je svetloba na voljo v izobilju.

  • Proizvodnja in poraba sončne energije se odvijata na istem mestu, kar je zagotovo še dodaten plus.

  • Sončno energijo priporočajo tudi okoljevarstveniki, saj gre za ekološki vir energije, kateri ne onesnažuje okolja in je okolju prijazen.

  • Stroški za pridobivanje električne energije preko sončnih celic so samo na samem začetku, ko je potrebno investirati v sončne kolektorje in njihovo namestitev, kasneje pa jih praktično ni.

  • Sončno energijo lahko uporabljate za različne namene: za kuhanje, za delovanje različnih električnih naprav, za ogrevanje vode, ipd.

Našteli smo kar nekaj prednosti sončne energije, katere vas zagotovo niso pustile ravnodušne. Morda se sprašujete kakšne so njene slabosti, glede na to, da ni prav nič omenjeno. Seveda se najde tudi kakšno negativno stališče o tovrstnem pridobivanju energije, a to niti ni omembe vredno!

Enhanced by Zemanta