Slabosti sončne energije

Vas zanimajo katere so slabosti sončne energije? Berite naprej in kaj hitro bomo razjasnili vso stvar…

English: Nellis Solar Power PlantV sodobnem času vse preveč strmo narašča poraba fosilnih goriv, kar posledično vodi tudi k enormnim cenam le teh na trgu. Poleg tega pa fosilna goriva ne prinašajo prav nič dobrega našemu okolju, ravno nasprotno – imajo kar nekaj slabih vplivov na okolje, kot na primer, onesnaževanje zraka, prevelike emisije CO2, nastajanje ozonske luknje ter vpliv tople grede.

Ker je sodobni svet iz ekološkega vidika že zelo ogrožen, se vse bolj uveljavlja drugačen način pridobivanja energije – sončna energija. Sončna energija namreč predstavlja čist vir energije, ki je prijazen za okolje in varuje planet pred nadaljnim uničenjem. Sončna energija je poleg vsega tudi obnovljiv in tako neizčrpen vir energije, katero pa lahko objektih pridobivamo oziroma izkorišamo na tri načine: pasivno preko solarnih sistemov za ogrevanje in osvetljevanje prostorov, aktivno s sončnimi kolektorji za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode, ter s pomočjo fotovoltaike.

Poleg številnih prednosti, pa velja omeniti tudi nekatere slabosti sončne energije:

  • Ponekod nastajajo težave pri izkoriščanju sončne energije, katere se pojavijo predvsem zaradi različnega sončnega obsevanja določenih lokacij.

  • Začetni stroški za kolektorje in samo namestitev so precej visoki in si jih marsikdo ne more privoščiti. Potrebno pa se je zavedati, da se investicija v določenem času povrne in potem so stroški neprimerljivo nižji, kot tisti pri izkoriščanju fosilnih goriv.

  • Večja slabost je tudi ta da v bolj hladnih državah, izkoriščanje omenjenega vira energije skoraj ni mogoče, ker gre za pomanjkanje sončne svetlobe. Podobna stvar je v območjih s sezonskim deževjem.

To so samo nekatere omembe vredne slabosti. Kot vidite, je kljub nekaterim slabostim sončna energija tisto, kar naše okolje potrebuje. Gre za enega najboljših odločitev sodobnega časa. Slabosti sončne energije nas dejansko samo opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti, o katerih je dobro biti predhodno obveščen. V vsakem pogledu pa je pridobivanje energije preko sončnih kolektorjev pravilna odločitev!

 

Enhanced by Zemanta