Sončni sledilniki so obvezni!

 V večini primerov, še posebej če ne govorimo o kolektorjih toplote in fiksiranih kolektorjih, so sončni sledilniki multiplikator energije, ki ga ne smemo zanemariti. Že samo 10 stopinjski odklon od optimalnega kota lahko ob določenih delih dneva zmanjša produktivnost sončnih celic do 50 odstotkov.

English: Eppley Normal Incidence Pyrheliometer...
English: Eppley Normal Incidence Pyrheliometer mounted on a Eppley Laboratory Solar tracker. See http://eppleylab.com/ (Photo credit: Wikipedia)

Kot taki, so sončni sledilniki postali fokus mnogih polemik in mnogi trdijo, da so ravno sončni sledilniki tisti del opreme, ki poskrbi, da je naš izkoristek sorazmeren investiciji.

Seveda pa obstaja metodologija ugotavljanja ali je sončni sledilnik primeren za vaš sistem. Načeloma mora biti učinek sledilnika večji od izkoristka, ki bi ga pridobili z razširitvijo površine sončnega kolektorja. To zlahka ugotovimo, saj obstajajo tabele za vsako vrsto zbiralnika, ter tudi statistike natančnosti sončnih sledilnikov.

Seveda upoštevajte tudi samo pozicijo vašega doma, saj je sama zemljepisna dolžina ključna pri izbiri sledilnika ter tudi samega kolektorja.

Vrste sledilnikov

Poznamo več vrst sledilnikov. Sam system sledenja je lahko enoosni ali dvoosni (eden se prilagaja v le eni ravni, medtem ko se dvoosni prilagaja v dveh ravneh). Dvoosni se v večini primerov ustreznejši, če seveda finance dopuščajo namestitev.

Sončni sledilniki se razvrščajo v aktivne in pasivne glede na to kako sledijo soncu. Aktivni sledijo soncu s tem, da ga poiščejo, medtem ko pasivni sledilniki prilagajajo kolektor glede na odziv na sončno svetlobo.

Obstajajo pa tudi ročni sledilniki, ki pa so primerni za industrijsko produkcijo elektrike, saj zahtevajo neprestano pozornost. So pa zanesljivi in izjemno ugodni.

Vsekakor izberite sledilnik če le zmorete. Celo obratno. Če ne morete zagotoviti tovrstne opreme, potem je velika verjetnost, da se vam sončni kolektor sploh ne izplača!

Enhanced by Zemanta