Učinkovitost sončnih panelov

solar panelsVas zanima učinkovitost sončnih panelov?

Naj najprej pojasnimo kaj sončni paneli sploh so. Sončni paneli so sončne celice, združene v en okvir. Sicer pa so sončne celice polprevodniške diode, katere omogočajo pretvorbo svetlobe v elektriko.

Ta proces se imenuje fotovoltaika. Solarni paneli predstavljajo skupek omenjenih celic in lahko vsebujejo mono ali polikristalne silicijeve solarne celice, katere imajo tudi najboljši energijski izkoristek. Solarni paneli se malce med seboj razlikujejo. Nekateri so povsem preprosti, spet drugi pa vsebujejo tudi naslednje:

  • Solarne celice, katere vsebujejo amorfen silicij.

  • Solarne celice EFG.

  • Solarne celice katere vsebujejo kadmijev telurid.

  • Solarne celice CIS, sestavljene iz bakreno – indijevega selenida, vendar pa imajo dokaj manjši izkoristek energije.

Kakšna je torej učinkovitost sončnih panelov? Vse smo povedali, če omenimo samo, da se s pomočjo sončnih panelov, močno poveča tudi izkoristek sončne energije. Izkoriščanje sončne energije preko posamezne sončne celice je sicer mogoče, a kaj ko lahko na ta način pridobite samo minimalne količine elektrike. Sončni paneli pa so sestavljeni iz več povezanih celic, kar posledično pomeni tudi večje pridobivanje elektrike.

Kakorkoli pogledate, je učinkovitost sončnih panelov izjemna in skoraj nihče ne izkorišča sončne energije preko samo ene sončne celice. Zakaj le, ko pa lahko več skupaj spojenih doseže optimalne rezultate? Ne verjamete? Preizkusite sami!

Ali veste, da s pomočjo plinske kotlovnice vodo veliko hitreje in z manj energije segrejete za gospodinjsko uporabo, kot če bi za to uporabljali elektriko. Še več dejstev o plinskih kotlovnicah pa si preberite tako da kliknete na povezavo.