V primerjavi z nakupom je najem strežnika boljša rešitev

Če ste se odločili za svojo prvo spletno stran ali pa spletno trgovino, potrebujete tudi spletno gostovanje. To je na voljo pri veliki množici ponudnikov. Cene med njihovimi paketi so precej podobne. A bistveno bolj kot sama cena je pri tem pomembna kakovost storitve.

Ko pa boste postali nekoliko bolj zahtevni, vam gostovanje spletnih strani na klasičnem strežniku zagotovo ne bo več zadostovalo. Tedaj se boste verjetno tudi vi odločili za VPS gostovanje, kjer pa gre za najem strežnika. In kaj vam pravzaprav prinaša tovrstna storitev oziroma najem? Gre za virtualni najem strežnika, ki pa je nekaj povsem drugačnega v primerjavi s fizičnim najemom.

Najem strežnika je lahko odlična možnost za podjetja, ki potrebujejo zanesljiv in zmogljiv strežnik, vendar ne želijo vlagati v začetne stroške njegovega nakupa.

Kaj pomeni virtualni najem strežnika?

Zelo hiter pa tudi odziven strežnik potrebujejo zahtevnejši spletni založniki. Prostore si torej ne delijo z drugimi spletnimi stranmi, ampak imajo na njem dejansko rezerviran prostor, ki torej pripada samo njim . Obenem pa jim VPS strežnik zagotavlja, da lahko sami poskrbijo za prilagoditve pa tudi za nadgradnje. Seveda slednje še vedno lahko prepustijo kar ponudniku gostovanja. Torej, s pomočjo VPS gostovanja dosežete, da delovanje vaših spletnih strani ni odvisno od delovanja drugih.

In zakaj se torej najem strežnika bolj izplača kot pa nakup? Če torej niste preveč veliko podjetje, verjetno ni prav nobene potrebe po tem, da bi si kupili svoj lastni, fizični strežnik. To za vas namreč lahko pomeni kar precej velik strošek, obenem pa veliko vlaganj v njegovo delovanje. Seveda se lahko odločite za najem, in to v obliki VPS gostovanja. Pri tej storitvi pa imate še vedno možnost, da lahko uporabljate lastni operacijski sistem.

Odločitev za fizični najem strežnika

Kako pa je s fizičnim najemom strežnika? To je pravzaprav odločitev za najem strojne opreme. Seveda to lahko dosega izjemno visoke cene, zato je najem še vedno cenovno dostopnejši način, razen v primeru, če nameravate strežnike tržiti.

Najem strežnika je lahko tudi dober način za preizkušanje novega strežnika ali testiranje aplikacije pred večjo naložbo.

Kakšno vrste strežnikov izbrati oziroma katere lastnosti mora imeti strežnik, pa je seveda v največji meri odvisno od vaših potreb. Dober ponudnik strežnikov vam bo predlagal izbiro glede na vaše želje in pričakovanja. Strežnik pa lahko gosti tudi vašo spletno trgovino.

Zakaj je potrebna registracija domene?

Seveda na prvi pogled izgleda, da je registracija domene povsem logična storitev. Kdor torej želi imeti svojo spletno stran, mora opraviti tudi tovrstno registracijo in zakupiti tudi gostovanje. Ob tem pa se seveda mnogi sprašujejo, zakaj sploh imeti svoje spletno mesto. Dobrih razlogov za slednje pa je kar nekaj. Fizična oseba ali posameznik na primer lahko piše blog in se na takšen način uri v svojem pisanju. Podjetja lahko na svojih spletnih straneh predstavljajo svoje izdelke in/ali storitve.

Seveda je registracija domene lahko odlična priložnost tudi za študente. Pisano besedo lahko na primer izpopolnjujejo s pomočjo pisanja spletnega dnevnika, posledično imajo lahko dobro referenco pri iskanju zaposlitve.

Kako poteka registracija domene?

Na začetku takšnega procesa boste morali temeljito razmisliti, katero domeno pravzaprav želite registrirati, saj bo ta v resnici predstavljala vas, vaš blog, posel ali pa vašo blagovno znamko. Pri izbiri zato tehten razmislek ne bo odveč.

Večjo pozornost namenite izbiri imena za domeno. Pomembno je, da je ime čim bolj kratko. Izberite domeno, ki bo čim bolj izvirna ter si jo je preprosto zapomniti. Če se da, se v imenu izognite številkam, šumnikom, minusom. Za potrebe posla pa je najbolje, da je ime domene enako kar imenu podjetja oziroma blagovne znamke. Po nepotrebnem v ime domene ne tlačite ključnih besed.

Ko registrirate domeno, v bistvu od registra za določeno obdobje zakupite to digitalno nepremičnino.

Nasveti za izbiro domenske končnice

Ko poteka registracija domene, ima pomembno vlogo ne samo izbira imena za domeno, temveč tudi izbira domenske končnice. Če imate spletno stran v slovenščini, je pametno izbrati .si domeno. Če pa je slednja že zasedena, potem na primer izberite .com ali ..net. Za blogerje se priporoča, da razmislijo predvsem o domenski končnici .blog. Za večjezično spletno stran pa je pametno denimo izbrati .com ali .net.

Za večjezično spletno stran, ki je namenjena samo državam v Evropi, je pametno posegati po domenski končnici .eu. Če pa se s spletno stranjo cilja na določeno državo, potem izberite primerno nacionalno domeno. V kolikor pa nekdo želi izstopati, pa se mu zagotovo najbolj splača preveriti tematske domene.

Ko boste končno pripravili seznam čim bolj zanimivih domen, nikakor ne smete pozabiti preveriti, ali je registracija domene, ki ste si jo izbrali, sploh mogoča.